Dacia MD87 si Dacia MD87 Evo. Masina de care nu stii ca a existat!


Dacia MD87, mașina legendară a României comuniste despre care nu știai că a existat

Dacia MD87 a fost un automobil produs în anul 1987 de U.A.P. (Uzina de Automobile Pitești).

E vorba de o Dacie papuc preschimbată într-o mașină sport, cu motor central, numit MD87. Un an mai târziu, a apărut Dacia MD87 Evo, care avea însă faruri escamotabile. Doar câte un exemplar din cele două “super-mașini” Dacia românești a fost creat.

În prezent, nu se știe ce s-a întâmplat cu cele două mașini Dacia cu motor central și cu tracțiune spate, însă cele două exemplare reprezintă probabil cele mai valoroase mașini care poartă sigla Dacia în prezent.

Text urmator preluat de playtech.ro

Dacia MD87 a apărut în anii ’80. Se voia un model sport modern, dar a sfârșit doar o legendă neajunsă pe străzi și care a fost comparată, de-a lungul timpului, cu modele străine ceva mai populare. 

Dacia Sport MD87 a fost un prototip dezvoltat în 1986 și gândit de inginerului Nicolae Cosmescu. Dacia, până la acest model, a fost o mașină clasică, inspirată după Renault 12, și singura la care avea acces clasa muncitoare din România comunistă. Chiar și fără să se fi materializat vreodată, Dacia MD87 a avut și o versiune de upgrade, cu faruri ca la Corvette și un look care să aducă mai mult a Vest decât a Est.

Dacă te întrebi cum a ajuns un român să viseze la astfel de mașini, ei bine, totul a pornit când a ieșit din țară. Prin anii ’60, viitorul inginer de la Centrul de Cercetare şi Proiectare al Dacia (CCSITA) a fost detaşat la IATSA pentru a coordona execuţia unor prototipuri și a descoperit lumea mai mare a automobilisticii. „Când am deschis ochii în sportul auto mondial, lumea bună a acestora era subjugată de câteva apariţii devenite cu rapiditate mitice: Ford Mustang, dar mai ales rafinatul Ford GT40“, a declarat acesta într-un interviu publicat în 2016. S-a îndrăgostit de mașina americanilor și a gândit un model similar, comunist, construit pe popularitatea Dacia.

Dacă Dacia MD87 ți se pare că seamănă cu Dacia Sport, atunci ai avea dreptate să crezi că a fost construit acest model pe cel precedent. În 1985 a început Cosmescu lucru la prototip și cel mai ușor a fost să modifice o Dacia Sport, căreia i-a modificat partea din spate. A pornit de la un desen pe care l-a prezentat superiorilor și a fost primit suficient de bine, cât să aibă și voie să-l materializeze.

Lasa si tu un comentariu!

Vrei ca articolul tau sa apara pe site? Contacteaza-ne!