De ce sa nu corectezi oamenii pe facebook! S-a demonstrat ca cei ce corecteaza sunt NESUFERIŢI


Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care se arată constant deranjate de greşelile gramaticale rostite de cei din jurul lor, au personalităţi mai puţin agreabile decât cei care ignoră astfel de erori.

Greselile pe internet pot fi cauzate din mai multe chesti: din graba, din cauza literelor apropiate, din necunoasterea unei tastaturi [pc sau telefon] etc.

Nu zic ca nu exista oameni prosti dar greselile cauzate de exemplele de mai sus sunt foarte des intalnite. Si ca o explicatie simpla, majoritatea oamenilor folosesc telefoane si nu pc-uri.

La telefon pentru a trimite mesaje cu semne ortografice si de punctuatie trebuie sa deschideti alt tab al tastaturi [!#1], plus ca tastatura este foarte apropiata si cand doriti sa atingeti o tasta, sunt sanse foarte mari sa le atingeti si pe cele din jur!

Dupa cum am spus mai sus, exista si oameni prosti sau foarte inapoiati. De exemplu sunt cativa care scriu cu â in loc de î  si invers! Sunt multi cocalari care sufera de scris si folosesc cuvinte de genul: dak [daca], knd [cand], ke [ce] etc.

Cele mai frecvente greseli folosite sunt: maicamea [maica-mea], da-ti [dati], mai [m-ai], care [pe care], mata [ma-ta], ii [iii] etc.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca, nu trebuie sa corectati oameni tot timpul. Majoritatea din greseli sunt cauzate de tastatura folosita.  De exemplu, daca observati ca o persoana nu foloseste semne ortografice si de punctuatie in afara de virgula si punct, trebuie sa stiti ca acea persoana ori nu stie de tab-ul secundar al tastaturii ori ii este lene.  Acele greseli cauzate de nescrierea cu cratima se datoreaza nefolosirii tab-ului secundar al tastaturii.


Despre studiu!

Cât despre cei care sunt foarte sensibili la greşelile de tipar de pe reţelele de socializare, pshihologii au descoperit că aceştia sunt în general mai puţin sociabili şi te vor judeca pentru greşelile gramaticale făcute mai mult decât restul oamenilor.

Pentru prima dată, cercetătorii au demonstrat că trăsăturile de personalitate ale unui om pot determina modul în care acesta reacţionează la erorile de scriere şi cele gramaticale şi, mai mult decât atât, ne-ar putea învăţa multe despre modul în care oamenii comunică online.

“Acesta este primul studiu care arată că trăsăturile de caracter al unui cititor/ascultător au un efect asupra interpretării limbajului. În acest experiment am analizat opiniile cititorilor despre cei care postează online”, spune liderul studiului de cercetare, Julie Boland de la UNviersitatea din Michigan.

Cele 83 de persoane care au participat la acest experiment au fost rugaţi să citească răspunsurile pe mail al unui anunţ în legătură cu căutarea unui coleg de apartament. Anunţul era ori corect din punct de vedere gramatical, ori plin de greşeli. Participanţii au evaluat persoana care a scris mailul din punct de vedere al inteligenţei, al atitudinii prietenoase şi al altor atribute, de pildă, dacă ar fi buni ca colegi de cameră. La finalul experimentului, aceştia au fost întrebaţi dacă au găsit sau nu greşeli gramaticale în mailuri, şi dacă da, cât de mult i-a deranjat acest lucru.

Cercetătorii i-au rugat apoi să completeze un soi de evaluare al personalităţii lor, care clasifică anumite particularităţi: amabilitatea, agreabilitatea, dacă sunt introvertiţi sau extravertiţi, nevrotici sau cinstiţi, care e background-ul lor, vârsta etc.

Toţi participanţii la studiu au taxat greşelile gramaticale din text însă unele persoane au adus critici mult mai aspre la adresa celor care au făcut erori în mail.

De exemplu, extravertiţii au trecut mai repede cu vederea peste erorile gramaticale, pe când introvertiţii au taxat greşelile de tipar şi au oferit evaluări negative aplicanţilor. Cei scrupuloşi dar mai puţin sociabili s-au arătat sensibili la erori, iar cei cu personalităţi dezagreabile s-au supărat mai tare pe cei care au făcut greşeli gramaticale.

“Poate pentru că oamenii mai puţin plăcuţi sunt mai puţin toleranţi la abaterile de la convenţie”, au concluzionat cercetătorii.

 

Lasa si tu un comentariu!

Vrei ca articolul tau sa apara pe site? Contacteaza-ne!