Perovskit descoperit in stare stabila la suprafata Pamantului!


Perovskit

Perovskitul este un mineral specific al acestei familii mari de materiale oxide și hihroxide este CaTiO3 fiind prima oară descris în 1830 de către geologul Gustav Rose.

Perovskitul este un tip de mineral utilizat în confecţionarea celulelor solare încă din 2009, fiind catalogat ca ,,cea mai mare noutate” în domeniul energiei regerenabile.

Aceasta ar putea fi, din punct de vedere al abundenței, cea de-a patra substanță, între cele existente în pământ, însă, până acum, nu a fost găsită în Natură, dat fiind că ea poate exista (sau rezista), în stare stabilă, numai la adâncimi foarte mari, de aproximativ 650 de kilometri. La adâncimi mai mici, perovskitul devine instabil, din punct de vedere chimic.

Cum de a rezistat substanța la o adâncime redusă, nu foarte departe de suprafața solului? Simplu! Se află în interiorul unui diamant de mici dimensiuni, care a funcționat ca un înveliș perfect, ce i-a oferit protecție. Neobișnuita piatră prețioasă a fost extrasă din pâmânt, de la o adâncime mai mică de un kilometru.
Locul extracției? Mina de diamante Cullinan din Africa de Sud. După cum precizează geochimistul Graham Pearson de la Universitatea din Alberta, singurul mod de a păstra acest mineral instabil în condițiile de la suprafața pământului este să fie ținut într-un „ambalaj” etanș, așa cum ar fi un diamant.
Diamantul în care a fost găsit fragmentul de perovskit de silicat de calciu este un specimen neobișnuit, extrem de rar. De obicei, diamantele se formează la adâncimi considerabil mai mici, comparativ cu cele la care există instabilul CaSiO3. Sunt adâncimi de 150-200 km. Însă, acest diamant extrem de rar a luat naștere la o adâncime enormă, de… 700 de kilometri.
Acolo, la sute de kilometri adâncime, presiunea este de 240.000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică de la nivelul mării. Cu timpul, procesele care se desfășoară în adâncurile Terrei au determinat deplasarea micului diamant către suprafață.
După ce a fost scos la iveală, diamantul a fost șlefuit și supus unei analize spectroscopice, în urma căreia a fost identificată substanța existentă înăuntru. Descoperirea a fost popularizată prin jurnalul Nature. Acum, oamenii de știință lucrează pentru aflarea vârstei și originii micului diamant.
Perovskit
Lasa si tu un comentariu!

Vrei ca articolul tau sa apara pe site? Contacteaza-ne!